Deze maand – april

by

Hoewel we nog een week te gaan hebben, sluit ik april hier op Featured Mag alvast af. Deels omdat deze verzamelpost al lang genoeg is, maar ook omdat het allerbeste van deze maand afgelopen zaterdag al plaatsgevonden heeft: ik kreeg een nieuwe redactieassistente! Haar naam is Willa en as we speak helpt ze me met editten:

Volgens mijn Goodreads las ik deze maand één boek, dat van Dodie. Ik kende haar hiervoor niet, weet ook niet goed hoe dit boek om mijn leeslijst terechtgekomen is, maar ik ben blij het gelezen te hebben. Het boek heeft door de manier van schrijven, de indeling en de tekeningen een “zine-feel”, wat ik erg kon waarderen. Kleine waarschuwing: Dodie heeft in haar leven veel meegemaakt en heeft het nog steeds niet makkelijk. Zij vertelt daar heel open en in detail over, het is dan ook zeker geen “leest lekker weg”-verhaaltje. Een boek wat me stof tot nadenken gegeven heeft, en waarvan ik graag gewild had dat het bestond toen ik jonger was.

Daarnaast ben ik halverwege het boek “The Self Care Project” gekomen. Ik zocht een boek over self care dat niet van de vage, wauwelige “ga drie keer per dag met een 10 euro bath bomb in bad liggen” adviezen aan elkaar hing, en dat heb ik gevonden. Ik laat volgende maand weten hoe ik het hele boek vond.

Gelezen – Online

Artikel over Mike Yung, een zanger die na jaren in de metro gezongen te hebben, viral ging en “ontdekt” werd op America’s Got Talent, en hoe dat (in tegenstelling tot wat je zou verwachten) zijn leven NIET makkelijker heeft gemaakt.

Hoe “die ene foto” van James Dean ontstond.

Molly Ringwald schreef een geweldig artikel over hoe zij nu, in de dagen van #metoo, terugkijkt op de films “Pretty in Pink” en “The Breakfast Club” die zij als tiener maakte.

Junot Diaz schreef een pijnlijk en heftig artikel over hoe seksueel misbruik in zijn jeugd zijn hele verdere leven en relaties vervormd heeft. Over hoe “Hurt people hurt people”.

Het daklozenprobleem in Los Angeles loopt hoe langer hoe meer gierend uit de klauwen. De LA Times doet hier uitgebreid verslag van in woord en beeld.

Levittown bij Philadelphia werd gebouwd als de perfecte buitenwijk. Uiteraard bleek deze perfectie met niet-zo-verborgen narigheid te komen.

Het cosmeticabedrijf Deciem is het zoveelste cosmeticabedrijf waar gedonder mee is, dit artikel (Let op! Er staat een foto van een al lang overleden schaap in het artikel. Niet bloederig, maar je ziet wel vacht en botten) geeft een timeline. Echt, het lijkt wel alsof mensen die een cosmeticabedrijf starten stuk voor stuk een eh, bijzonder *kuchbijzonderonaangenaamkuch* karakter hebben. Om het een beetje postief te houden, hier een interview met voormalig co-ceo Nicola Kilner over haar tijd bij het bedrijf, haar ontslag en hoe ze nu naar de wereld kijkt. Nuttig leesvoer voor iedereen die enorm veel tijd in iets gestoken heeft en plots met lege handen staat.

Paradiso is 50 jaar oud. In “Hoe werd Paradiso een poptempel?” kun je de geschiedenis van Paradiso zien en lezen.

Voor iedereen die zich afvraagt “Waarom zijn huizen in Nederland zo duur?” Nou, daarom.

Geluisterd – Muziek

Leo P, u weet wel, van Too Many Zooz, dropte zijn eerste solo EP. Sax Star Suite Part 1! De EP, geproduceerd door Matt Doe (tevens van Too Many Zooz) vindt u hier op Spotify, maar is ook op alle andere gangbare muziekplatforms terug te vinden.

Geluisterd – Podcasts

Het Maakbare Geweten – het geweten is iets waar ik me al jaren mee bezig houd: heeft iedereen er eentje, is het aangeboren, kun je het ontwikkelen, hoe ontwikkel je het correct, en hoe kan het dat bepaalde mensen écht geen geweten lijken te hebben? Al deze zaken worden met behulp van specialisten besproken in deze podcast.

Coef – Rein Hannik erft in 2013 veertig dozen persoonlijke bezittingen van zijn moeder Coef: schilderijen, dagboeken, geluidsopnames van LSD-therapiesessies met de omstreden psychiater Bastiaans. Rein besluit alles door te spitten en een boek over zijn moeder te schrijven. Let op: in deze radiodocumentaire zijn fragmenten van de LSD-therapiesessies te horen en die (vond ik althans) zijn hartverscheurend. Maar ik ben misschien wat extra gevoelig als het aankomt op angsten, wanhoop en verdriet.

De Machine – een podcast over de muziekindustrie. Hoe werkt het nou allemaal achter de schermen tegenwoordig? In deze podcast krijg je daar antwoord op.

In deze aflevering van de podcastserie The Essay vertelt een van mijn favoriete ballerina’s aller tijden Deborah Bull over de culturele en maatschappelijke inpact die Nijinsky’s revolutionaire ballet “Le Sacre du Printemps” heeft gehad. Tip van Daphne, de geïnterviewde van deze maand.

Gezien – Films en documentaires

The Problem with Apu – Comedian Hari Kondabolu’s documentaire over het Simpson’s personage Apu en wat daar mis mee mis. Ondertussen is er al een niet bijster sympathieke reactie van The Simpsons geweest, maar vandaag verscheen er een clip van The Late Show with Stephen Colbert waarin voice actor Hank Azaria toch zijn mening lijkt te hebben bijgesteld en waar Hari ook op gereageerd heeft (ps: don’t read the comments).

Gezien – TV en Youtube

Fake food: je zou er je tanden in willen zetten, maar dat is geen goed plan. Beste baan ever ja/ja?

368 – de nieuwe serie van Casey Neistat.

Diverse leutigheden

De zingende paarden. Mensen die mij al heel lang volgen, weten dat ik ze al sind 2004 met enige regelmaat plug. Wat mij betreft het allerbeste wat er ooit op het internet verschenen is.

***

Volgende week woensdag open ik de maand mei hier op Featured Mag! Tot dan!

0