Deze maand – maart

by

Het was een diverse en drukke maand, met als absoluut hoogtepunt de twee concerten van Too Many Zooz in respectievelijk de Melkweg (Amsterdam) en Bird (Rotterdam). En omdat ik blijkbaar toch geen Fimble maar een Teletubbie ben, ga ik volgende maand in Ekko nog een keer, nog een keer. Er zijn nog kaartjes.

Zoals u op mijn Goodreads kunt zien las ik deze maand slechts één boek, maar het was dan ook meteen een goeie: Nadia de Vries’ debuutbundel Dark Hour. Een interview met haar leest u hier.

Gelezen – Online

Een interview met Jaime Nyx. Ja, dezelfde Jaime Nyx waar ik deze maand ook een interview mee had. Jaime steekt zoveel tijd, energie en enthousiasme in haar werk dat ze minstens twee interviews per maand verdient!

Deze site van de vogelbescherming, omdat ik erachter kwam dat ik geen barst over vogels wist. Niet dat ik nu perfect een appelvink van een gewone vink kan onderscheiden, maar ik kom in ieder geval iets verder dan “sijs”, “drijfsijs” en “zo’n zwarte vogel”.

Een interview met Lena Salmi, een 64-jarige Finse skateboardster. Echt #goals

Herrie in de Amsterdamse binnenstad. Ik dacht wel een idee te hebben hoe erg het was, maar dit is werkelijk onleefbaar.

When Dutch ‘directness’ hurts. Artikel over hoe Nederlandse “grapjes” niet grappig zijn voor de buitenlandse studenten die er het doelwit van zijn, en hoe ze als humorloze zeikerds weggezet worden als ze aangeven dit vervelend te vinden. Als iemand die haar hele jeugd discriminerende kutgrappen over haar afkomst heeft moeten slikken en zodra ze boos werd te horen kreeg dat het “maar een grapje” was en dat ze het “niet zo bedoelden” en dat ik “niet zo moest overdrijven”, ben ik blij dat er eindelijk mensen zijn die hier iets van durven te zeggen. Nu nog hopen dat er wat gaat veranderen.

Why Reverse Racism Isn’t A Thing. Een artikel dat uitstekend uitlegt waarom “reverse racism” flauwekul is.

‘I wouldn’t want this for anybody’s daughter’: will #MeToo kill off the rock’n’roll groupie? Genuanceerd artikel over (heel jonge) groupies, rocksterren en het feit dat we niet langer het knagende “dit is niet ok” gevoel kunnen negeren.

8 gouden tips: zo schrijf je een kinderboek. Een vrolijke afsluiter van deze reeks artikelen. Tips zijn ook prima toe te passen op schrijverij voor volwassenen trouwens.

Geluisterd – Muziek

Grace Kelly (ja, haar echte naam) kan niet alleen fantastisch saxofoon spelen, maar ook fenomenaal zingen. Zij zamelt momenteel geld in om een nieuw album te maken en plaatste een uur lange studiosessie mét gasten op Facebook: klik!

Superfruit visual album. Voor elke track van hun Future Friends album maakten ze – Beyoncé style – een video. Al een poosje uit, maar nog niet eerder hier gelinkt.

Pentatonix – Attention. Hoewel ze altijd fantastisch zingen, moet ik bij modern a capella altijd alleen maar aan Ylvis denken. Maar bij dit nummer denk ik alleen maar “Yesss!”

Francis and the Lights was op Jimmy Fallon en kickte daar dusdanig ass dat ik er emotioneel van werd.

Geluisterd – Podcasts

DIPSAUS is, volgens hun website, dé tweewekelijkse podcast door en voor vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid.

A Therapist Walks Into a Bar is volgens hun website “a podcast in a narrative, conversational style that speaks to how messy, lonely, terrifying, and beautiful being human can be”.

VPRO Cinema Podcast, gepresenteerd door Jasper Tonnon en Stephanie Louwrier die elke week een nieuwe gast ontvangen, is een goed gesprek over films, makers en genres.

Gezien – Films en documentaires

Verloop van jaren – dichter bij Remco Campert. Begin deze maand besloot Remco Campert op 88-jarige leeftijd te stoppen met schrijven, daarom keek ik nogmaals deze documentaire.

Gezien – TV en Youtube

Vet Gezellig in therapie! Alwin en Saske van YouTubekanaal Vet Gezellig maken vlogs en reportages met een thema, deze maand was dat psychische klachten. Samen onderzochten ze of er nog steeds een taboe heerst op psychische klachten en waarom dan, door middel van zelfreflectie en interviews met zowel professionals als mensen die psychische klachten hebben. Een uitstekend gemonteerde, eerlijke en respectvolle serie, die psychische klachten serieus neemt, laat zien dat er meer mensen zijn die er last van hebben en dat er ook iets aan te doen is. Bovendien is het interview met Anne over anorexia zo’n beetje de eerste keer dat ik in “de media” een goede uitleg zie over wat een eetstoornis nou eigenlijk inhoudt, zonder sensationele toon, letterlijke camerafocus op het lichaam en vragen over “dunne fotomodellen”. Een verademing.

A New View of the Moon. Alex Gorosh nam zijn telescoop mee de straat op in Los Angeles zodat mensen een over-bekend object van zeer dichtbij konden bekijken.

Diverse leutigheden

Bent u iemand die soms moeite heeft om tijd/ruimte/energie vrij te maken om kunst te maken omdat u twijfelt aan uw kunstenaarsschap? Hallie Bateman heeft er een oplossing voor: een gepersonaliseerde artistic license!

Broodlampen! Ook voor de glutenvrije types onder ons.

En tot slot: Lego Wonderwall. En de behind the scenes van Lego Wonderwall natuurlijk.

Volgende week woensdag uiteraard weer een post hier op Featured Mag! Tot dan!

0