Deze maand – mei

by

Hij is licht verlaat maar daardoor precies op de laatste dag van mei: de maandelijkse round up!

Deze maand las ik volgens mijn Goodreads maar liefst een half boek. Ik las “The Self Care Project” uit, wat mij betreft een goed basisboek voor mensen die graag iets concreets over (het belang van) self care willen lezen en daar ook meteen mee aan de slag willen (het boek heeft ook opdrachten).

Daarnaast begon ik in “Known and Strange Things” van Teju Cole, maar daar kan ik nog weinig over zeggen omdat ik pas op bladzijde 12 ben.

Gelezen – Online

In navolging van het “CV of failures” van Johannes Haushofer, is de VPRO begonnen met “CV der mislukkingen”. Ik en mezelf zijn er nog niet helemaal over uit wat we hiervan vinden.

Taaleidoscoop is volgens de blurb “een blog over hoe taal verrijkt, verandert en verrast. Over taal als spiegel van wat ons menselijk maakt. Kortom: alles wat je al dacht te weten over taal”. En dat dekt de lading precies.

Ooit, nadat ik al mijn huidige projecten afgerond heb, ga ik een project doen waarbij ik me laat leiden door Brian Eno’s Oblique Strategies (hier een interview met Jarvis Cocker waarin Eno er meer over uitlegt). Ik kijk er nu al naar uit.

Een artikel uit de New York Times waarin naar aanleiding van schrijfster Zinzi Clemmons beschuldiging dat Junot Diaz (wiens artikel over zijn eigen seksueel misbruik ik vorige maand plaatste) haar tegen haar zin gezoend heeft, gesproken wordt over het ook onder mannelijke schrijvers helaas wijdverspreide probleem van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.

The Media Must Stop Taking ‘Incel’ Agitprop Seriously. Daar heb ik weinig aan toe te voegen.

Zoals bekend heeft Interview Magazine een grote rol gespeeld in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik vond het dan ook verdrietig om te lezen dat het blad ophoudt te bestaan.

Geluisterd – Muziek

Superfruit dropte in het afgelopen jaar een album, met in Beyoncé style een bijbehorend visual album.

Geluisterd – Podcasts

Podcast waarin Yous (ook wel bekend als rapper Sef) en Pepijn (ook wel bekend als rapper Faberyayo) gaan in gesprek met iemand die zij interessant vinden. In deze aflevering is dat Spinvis.

Gijs Groenteman spreekt met journalisten Mark Misérus en Robert van der Noordaa over hoe hun Volkskrantartikel over het trollenleger (woord van het jaar!) van Dotan tot stand gekomen is. Hint: met veel googelen.

“I hate it but it love it”, voor velen een bekend sentiment. Deze aflevering gaat over de film Pretty in Pink.

Gezien – Films en documentaires

A Modern Man – violist en model Charlie Siem heeft schijnbaar alles mee, maar worstelt toch met existentiële kwesties.

Fotografe Robin de Puy gaat, ondanks haar angsten, in haar eentje op motortocht door Amerika om nieuw werk te schieten.

Korte documentaire van regisseuse Zorba Huisman over het in het gezin nooit besproken verleden van haar moeder Deborah de Haas, die een succesvol gitariste was totdat een blessure daar een bruut einde aan maakte.

Gezien – TV en Youtube

Een interessante uitleg over de structuur van Africa van Toto. Niet dat ik het daardoor een minder stom nummer vind, trouwens.

Een zeer korte documentaire over hoe de animatronic dieren van de film Isle of Dogs tot stand gekomen zijn. Droombaan, ja/ja?

Ik stuurde deze trailer van de animatieserie Aggretsuko naar mijn moeder met als onderwerpregel “Iemand heeft een documentaire gemaakt van mijn dagen als secretaresse!”

Zelden heb ik mij zó kunnen vinden in iets als in deze review van Todd in the Shadows.

Diverse leutigheden

Het allerbeste nieuws van deze maand: Esther Donkers, deze maand gefeatured in de categorie interview, is weer begonnen met bloggen!

***

Volgende week woensdag is het weer tijd voor Een Mening hier op Featured Mag! Tot dan!

0