Deze maand – oktober

by

Na een hier op Featured Mag muisstille maand (waarover in de post van volgende week meer), hier dan op de valreep de round up post!

Gelezen – Online

Robyn bracht na bijna 10 jaar weer een nieuw album uit. Hier een artikel over hoe zij in haar nu al 20+ jaar durende carrière het poplandschap veranderd heeft.

Ik berichtte al eerder over het gedoe bij cosmeticabedrijf Deciem, nu is de hoe langer hoe meer gierend uit de hand lopende CEO dan daadwerkelijk ontslagen. Voor wie het hele verhaal nog wil teruglezen, is hier een tijdlijn.

Montserrat Caballé is overleden.

Interessant artikel over witte rappers.

Whitewashing in food craft kringen.

Van Hobo naar Piccolo weer terug naar Hobo: Nederland op z’n smalst.

My Disability Story Isn’t For Your Catharsis. Interessant artikel over iets waar ik als chronisch zieke ook veel over nadenk.

Ingezonden opiniestuk over ADE, DJ Konstantin en “alledaags” seksisme.

Echt, hoe verzinnen ze het daar bij de UvA: in plaats van eens daadwerkelijk iets aan de enorme werkdruk te doen waar studenten aan blootgesteld worden, openden ze een puppykamer tegen tentamenstress. Ik was niet de enige die dit een onzalig plan vond. Het nieuws bereikte zelfs de NOS site.

When Chicana party crews ruled Los Angeles, artikel door Guadalupe Rosales, curatrice van de Instagram Veteranas & Rucas.

Hoe house ontplofte in Nederland.

IJsbrand Rogge maakte 70 jaar geleden filmpjes tijdens zijn verblijf in Hong Kong. Deze unieke beelden zijn nu dankzij YouTube door iedereen te zien.

100 websites that shaped the internet as we know it,

Hoe identificeer je een lichaam zonder naam?

Korte documentaire over Amsterdamse straattaal – vroeger en nu.

Wabi-sabi. Klinkt gezellig, is het eigenlijk ook wel.

Een paar maanden geleden linkte ik naar een podcast over de pop punk voice. En hoe zit dat dan met de Indie Pop Voice? Voor wie denkt “De wát?” een artikel dat uitlegt wat dat dan is, die Indie Pop Voice.

Geluisterd – Muziek

SOPHIE’s Oil of every pearl’s un-insides album.

Danny L Harle – 1UL

Daft Punk Alive 2007.

Geluisterd – Podcasts

De Machine.

Gezien – Films en documentaires

Het zaad van Karbaat, over vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat, van wie recent (na zijn dood) gebleken is dat hij zijn eigen sperma gebruikte om patiënten te insemineren, en over hoe de betrokkenen hiermee omgaan.

De McQueen documentaire.

School life over het echtpaar John en Amanda Leyden die lesgeven op Headfort School, een kostschool waar ze leerlingen stimuleren het beste uit zichzelf te halen – als mens. Noot: ik schrok wel enorm van de wel zeer eh, achtergebleven opvattingen van de leerlingen over homosexualiteit. Ik snap dat het Ierland is, maar damn. Dit is overigens maar een korte scène, waarin hun docent ze uitdaagt om tot een andere conclusie te komen, maar ik vond het toch schokkend, vooral omdat ze zo jong zijn.

Robby Müller – Living the light. Over cameraman Robby Müller en zijn zoektocht naar het perfecte licht.

My generation. Over de swinging 60s.

Zelf. Een intieme documentaire over autonomie en het gebrek daaraan.

Grace Jones – Bloodlight and Bami

Gezien – TV en Youtube

Made a ZINE in 24 hours on RISO printing.

In the end” uitgevoerd door Mike Shinoda en het voltallige publiek op Reading 2018. Ik hield het niet droog.

Roosmarijn Koster woont in Amsterdam, weet alles van mode, kleding en tweedehands de beste looks scoren, en vlogt daarover op haar kanaal.

Sam Johnson is zangdocent en geeft uiterst opbouwende en gefundeerde kritiek op bekend en onbekend vocaal talent. Zeer leerzaam!

The Rave Years – With Keith Flint & Richard Russell.

Ski Oakenfull reconstrueert Unfinished Sympathy vanaf eh, stilte.

Diverse leutigheden

Nook PET Felt Lounge Chair. Een stoel gemaakt van gerecycleerde PETflessen. Kost wat, heb je ook wat. Hij zit overigens geweldig.

30 jaar Dutch dance.

Bubble buddy, een van gerecyclede flessen gemaakte rasp om je eigen wasmiddel mee te maken.

Moeite met het onthouden van je studiemateriaal? Sans forgetica kan een uitkomst zijn.

1