Tentoonstelling De Vrienden van Quentin Blake in Museum Meermanno Den Haag

by

Afgelopen zomer, toen ik een cursus handlettering bij CREA deed, hoorde ik voor het eerst over Museum Meermanno. Een museum geheel gewijd aan het boek: daar moest ik natuurlijk naartoe, zeker toen ik zag dat ze van 6 oktober 2018 tot 3 maart 2019 een tentoonstelling over illustrator Quentin Blake hadden.

Verdomd leuk pandje.

Het museum is gevestigd in een herenhuis van meerdere verdiepingen, er is een vaste collectie en er zijn tijdelijke tentoonstellingen. Omdat het pand ietsje groter was dan ik verwacht had en er dus veel meer te zien was dan ik gedacht had, besloot ik eerst de tijdelijke tentoonstellingen te bekijken. Mocht ik dan in tijdnood komen, dan kon ik nog een keertje terugkomen voor de vaste collectie.

Duidelijke taal én een pijl: zo heb ik mijn tentoonstellingaanwijzingen graag.

Hoewel ook zeer geschikt voor volwassenen, was er rekening gehouden met de doelgroep.

Wat ik erg leuk vond aan deze tentoonstelling, was dat je niet alleen “af” werk te zien kreeg, maar ook het maakproces. Quentin Blake leidt je als het ware door zijn leven heen, en legt uit hoe hij tot bepaalde beslissingen kwam, en laat zien dat ook bij hem het soms een kwestie van vrij letterlijke trial and error is. Dat geeft de burger moed.

Deze vis. <3!

Een close up van een originele illustratie uit zijn allereerste boek, inclusief Tipp-Ex.

Een van mijn favoriete illustraties uit Ieorg Idur, een charmant verhaal mét happy end. Ja, ook voor deze schildpad.

Een eerste schets voor de illustraties van Charlie en de Chocoladefabriek.

Een schets en de uiteindelijke illustratie.

Een zelfportret.

De tentoonstelling is uiteraard een heel stuk uitgebreider, er zijn niet alleen illustraties te zien, maar ook boeken en videointerviews, maar aangezien de tentoonstelling nog loopt, beperk ik me tot deze korte impressie. Mocht je in de gelegenheid zijn om naar Museum Meermanno in Den Haag te gaan, dan zou ik dat zeker doen. Zoals ik hierboven ook al schreef en op de eerste foto van de poster te zien was, de tentoonstelling loopt nog tot 3 maart 2019.

Links:

Museum Meermanno Den Haag

De geweldige website van Quentin Blake

Disclaimer: zoals op alle “En op pad!” posts is ook op deze post “zelf geboekt, zelf betaald, zelf enthousiast geworden, zelf geschreven”-van toepassing.

1