Zeep maken (Werfzeep workshop)

by

Het was zaterdagochtend, het was koud, ik had wel 90 hele minuten geslapen en toch stapte ik vol enthousiasme om 08:55 in de trein naar Utrecht want ik ging ZEEP maken! De laatste keer dat ik zeep maakte, was ondertussen alweer een jaar of 8 geleden, dus ik had er zin in.

De workshop werd georganiseerd door ambachtelijke biologische zeepziederij Werfzeep in hun werkplaats in Utrecht. De workshop begon met theorie: workshopdocent Laurens legde uit wat zeep nou eigenlijk is, hoe het gemaakt wordt, welke bestanddelen je kunt gebruiken en welke (liever) niet, hoe het met parfumeren werkt en nam vervolgens door wat we zelf zouden gaan doen.

Ik vond het fijn dat er zo uitgebreid aandacht was voor de theorie, niet alleen omdat je dan tijdens het zeep maken ter plekke een idee hebt waarom je de dingen moet doen die je doet (en in welke volgorde), maar ook omdat je voldoende leert om later thuis ook aan de slag te kunnen. Daarnaast vind ik het altijd leuk om mensen te horen vertellen over dingen waar ze veel kennis over hebben en enthousiast over zijn.

Na de theepauze was het zover: in teams van twee ging er zeep gemaakt worden volgens een recept. Aangezien Werfzeep alleen met plantaardige vetten werkt en uit principe geen palmolie gebruikt, gingen we aan de slag met onder andere kokosolie en olijfolie.

Ja, daar deden we een schort voor aan:

Het wegen van de ingrediënten luisterde nogal nauw, evenals het op de juiste temperatuur krijgen van de vetten zonder ze te oververhitten. Ook het werken met het hete, bijtende natronloog vereiste concentratie – en een veiligheidsbril.

Toen alles eenmaal op de juiste wijze bij elkaar gevoegd was, volgde het leukste – of meest frustrerende: het roeren en roeren en roeren en roeren totdat er “trace” ontstaat, hét teken dat je zeep klaar is om te gieten. Gelukkig mochten we na een poosje roeren de staafmixer gebruiken, waardoor de trace al snel verscheen.

Na het toevoegen van een customised etherische oliën mix en nog een beetje staafmixen was de zeep klaar om in de mal gegoten te worden. Er was ook nog de optie om goudsbloem of lavendel op, onder of in de zeep te mixen, maar aangezien de geurmix die mijn zeeppartner en ik gecomponeerd hadden, nogal eh, heftig was, besloten we daar maar van af te zien.

Dit was het eindresultaat:

En toen begon het lange wachten, want cold process zeep moet rijpen. Over een week of 4 krijg ik de zeep toegezonden en ik ben echt zó benieuwd! Uiteraard plaats ik er tegen die tijd een foto van op Instagram die ik, in het kader van de volledigheid, ook hier zal linken.

ETA: hier zijn de foto’s!

Ik heb in ieder geval een geweldig leuke zaterdagochtend gehad en ik kan deze workshop van harte aanraden! Hij vindt (bijna) elke maand plaats, op deze pagina staat precies wanneer er nog plek is en hoe je je kunt inschrijven.

Links:

Website Werfzeep
Instagram

NB, voor de zekerheid: niets waar ik hier op Featured Mag over schrijf, is gesponsord of “een samenwerking” of wat voor vreemde eufemismen men tegenwoordig ook gebruikt. Ik kwam via de Instagram van Anne-Fleur Kan achter het bestaan van deze workshops, heb me zelf ingeschreven, heb zelf betaald, ben zelf enthousiast geworden en heb er uit mezelf over geschreven.

***

Volgende week woensdag is het weer tijd voor de maandelijkse update. Tot dan!

0