Interview met Esmee

by

Wie ben je en waarom?

Ik ben Esmee. Vrouw, schrijver en fotograaf, juf, lezer, epicurist, gevoelsmens, zangeres, wielrenkijkster, optimist en dromer. Waarom? Door genen en ontwikkeling. Talenten en tekortkomingen. Vallen en opstaan. Schade en schande.

Ik leerde je kennen als schrijfster, en in de afgelopen jaren heb je daar fotografie en mixed media aan toegevoegd. Hoe ben je tot deze combinatie gekomen?

Schrijven, fotograferen en mixed media komen bij mij allemaal voort uit eenzelfde soort behoefte: het vertalen van mijn interne dialoog in een vorm die daar recht aan doet. Die vorm kan een tekst zijn, maar net zo goed een beeld.

Als 11-jarige schreef ik in een dagboek en maakte daar tekeningen en fotocollages bij. Eigenlijk ben ik daar nooit meer mee gestopt. De combinatie is er dus al lang, ik vond het alleen nooit goed genoeg om te delen.

Je werk oogt analoog, klopt het dat dat zo is? Of werk je digitaal?

Ik werk zowel analoog als digitaal. Voor analoog werk gebruik ik mijn oude camera en Polaroid SX70. Ik heb een aantal jaar teveel lange uren in een donkere badkamer met stinkende chemicaliën doorgebracht, en sindsdien heb ik een enorme hekel aan dokawerk. Daarom koester ik de luxe en het gemak van digitale fotografie en Photoshop. Ik houd van het ambachtelijk werk van andere fotografen, maar vind het zelf ontzettend vervelend om te doen.

Je werkt veel met symboliek in je werk. Is dat iets wat je van tevoren “bedenkt” en dan uitvoert, ontstaat dat organisch tijdens het creatieproces of is het iets wat je pas na afloop opmerkt?

Het ontstaat voornamelijk van tevoren. Het begin van een creatieproces is altijd een gevoel, een gedachte of een ervaring die me bezig houdt. Terwijl ik er over nadenk, schrijf of praat, koppel ik die gevoelens, gedachten of ervaringen al aan metaforen of symbolen. Het is blijkbaar de manier waarop ik verwerk en ervaar.

Door de jaren heen heb ik mijn eigen symbolentaal ontwikkeld. Ik verstop ook vaak symbolen in beeldlagen die niet zo duidelijk zichtbaar zijn. Ze zijn voor de kijker niet altijd direct herkenbaar, maar ik denk dat het mijn werk wel voelbaar een diepere laag geeft.

Ik ben erg onder de indruk van je ezelserie. Zou je iets meer willen vertellen over hoe die tot stand gekomen is?

Wat leuk om te horen. Dankjewel. Ik ben gefascineerd door verborgen verhalen. Achter ieder mens gaan verborgen verhalen schuil. Het zijn juist die verhalen die iemand tekenen en interessant maken. Ze zijn vaak “het waarom” en daarmee het verschil tussen anonimiteit en intimiteit, tussen onbegrip en begrip. De ezel figureert in verhalen over het dagelijks leven, waarin niemand hem opmerkt. Door de camera op hem te richten zie ik hem wel, en het verhaal onder de oppervlakte. Misschien is de ezelserie wel mijn meest idealistische werk.

Wie/Wat zou je het liefst met Studio Polle willen bereiken? Wat heb je al bereikt?

Mijn werk in Studio Polle bestaat uit twee delen. Enerzijds mijn beeldend werk, en anderzijds het ontwikkelen en geven van cursussen over, zoals ik het noem, authentieke creativiteit.

Met mijn beeldend werk wil ik iedereen bereiken die zich erdoor geraakt voelt, op wat voor manier dan ook. Mijn cursussen zijn bedoeld voor particulieren en ondernemers die willen leven en ondernemen vanuit hun authentieke creativiteit. Dus niet vanuit “hoe het hoort”, of “hoe het nu eenmaal gelopen is” of “hoe anderen het doen”, maar vanuit creativiteit en op een onderscheidende manier die helemaal bij je past, waar je in gelooft en waar je je thuis in voelt.

Wat ik al bereikt hebt? Soms laten mensen me weten dat ze geraakt zijn door mijn werk. Ook mag ik particulieren en ondernemers helpen bij het leven en ondernemen vanuit hun authentieke creativiteit. Vaak laten zij me na afloop weten dat hun leven na het volgen van een cursus op een positieve manier veranderd is, en dat ze terug blijven grijpen op wat ze in de cursus geleerd hebben. Dat maakt me heel blij. Blijheid is best iets hoogs om te bereiken.

(Foto credit: Esmee)

Links:

Studio Polle (NL)
Studio Polle (EN)
Facebook
Instagram Esmee Aarbodem
Instagram Studio Polle

***

Volgende week is het weer tijd voor een verslag van een buitenshuizige activiteit! Tot woensdag!

1