Black Lives Matter, anti-racisme, waar begin ik? [verzamelpost]

by

Sinds de moord op George Floyd op 25 mei jl. is de hele wereld zich nu bewust van een situatie die voor zwarte Amerikanen al eeuwenlang dagelijkse kost is, en ook voor iedereen die niet in Amerika woont maar wel zwart is, geen nieuws is.

Ik merk dat er nu veel, vaak witte, mensen zijn die het gevoel hebben structureel iets te willen doen/veranderen, maar die door de bomen het bos niet meer zien. Het voordeel van social media is dat het snel is en dat je in korte tijd veel informatie kunt overbrengen, en dat is tegelijkertijd ook het grote nadeel: voor zaken waar snel actie ondernomen moet worden, is het ideaal, maar voor verdieping en verbreding is het, althans in mijn optiek, niet het beste medium. Niet in de minste plaats omdat de meeste mensen “tussendoor” op social media zitten, en er weinig mensen zijn die ergens in een tram of een wachtkamer op hun telefoon uitgebreid een artikel van 25 pagina’s of een documentaire van 90 minuten gaan kijken. Daarnaast is racisme, in al haar facetten, een onderwerp dat dusdanig belangrijk maar ook dusdanig omvangrijk en complex is, dat je het niet “even tussendoor” kunt bestuderen.

In een poging een begin van een pad in het bos te creëren, volgt hieronder een zeer incomplete lijst van verzameldocumenten, organisaties, boeken, artikelen, films, documentaires en academische colleges die interessant, nuttig en/of leerzaam kunnen zijn, of in ieder geval als startpunt voor verder onderzoek kunnen dienen:

Verzameldocumenten met (achter)grondinformatie (artikelen, boeken, pdf’s, podcasts), links naar petities en doneerlinks gemaakt en bijgehouden door personen uit/organisaties in de VS

Ways You Can Help. Met de belangrijke noot: “When You’re Done: Educate Yourself. This Doesn’t Go Away Once The Topic Isn’t “Trending.””

#DefundThePolice petitie

Natl Resource List by @botanicaldyke on Twitter

Antiracist allyship starter pack

Nederland

The Black Archives. “The Black Archives is een historisch archief waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven”. Je kunt hier doneren. Ook zoeken ze vrijwilligers: rondleiders en mensen die willen helpen archiveren.

Stichting Nederland Wordt Beter. “Stichting Nederland Wordt Beter richt zich op een toekomst zonder racisme en uitsluiting. Wij zijn van mening dat dit alleen bereikt kan worden door het erkennen van de invloed die het koloniale en slavernijverleden heeft op de huidige samenleving en op alle Nederlanders. De stichting zet zich in voor meer kennis over de gevolgen van het koloniale en slavernijverleden van Nederland”. Je kunt doneren of vrijwilligerswerk doen.

Gloria Wekker – Witte Onschuld

Zwarte Piet, een blackfacepersonage Een eeuw aan blackfacevermaak in Nederland

De situatie waarover Het Parool al in 2018 berichtte, dat een aanzienlijke groep Surinamers in Nederland minder AOW ontvangt dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten nog steeds niet opgelost is. Deze situatie is ontstaan omdat zij volgens de boeken minder dan 50 jaar (de tijd die het duurt om een volledige AOW op te bouwen) in Nederland hebben gewoond voordat zij de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Er wordt echter geen enkele rekening gehouden met het feit Suriname vanaf het moment dat ze geboren zijn tot het moment dat ze hier zijn komen wonen, bij het Nederlands Koninkrijk hoorde. Ze hebben dus 50 jaar in Nederland gewoond, en gewoon recht op het volle bedrag. Er zijn schriftelijke vragen over gesteld, en er is een petitie aangeboden aan het begin van dit jaar, maar tot nu toe is er geen oplossing in zicht.

Welke rol speelde Nederland in de slavernij? Snel overzichtsartikel over de geschiedenis van de slavernij in Nederland.

Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis

Slavernij en jij. “Voor iedereen die meer wil weten over het Nederlandse slavernijverleden is er nu Slavernij en Jij. Op deze website treft de bezoeker onmisbare basiskennis over dit deel van de Nederlandse geschiedenis”.

Keti Koti Amsterdam, de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. Dit jaar (2020) is de herdenking afgelast vanwege de Coronasituatie, in 2021 vindt de viering zoals altijd weer plaats op 1 juli. Meer informatie over een alternatieve herdenking dit jaar volgt.

Vrouwen in de Nederlandse slavernij: een lijst van publicaties over dit onderwerp.

Anton de Kom: schrijver, nationalist en verzetsstrijder: vogelvlucht biografie van Anton de Kom, onder andere schrijver van het boek “Wij slaven van Suriname”.

Anton de Kom: ‘Strijden ga ik!’, biografie van Anton de Kom vanuit Amsterdams perspectief.

Heden van het slavernijverleden, een vaste tentoonstelling in het Tropenmuseum in Amsterdam. In 2021 opent een nieuwe, uitgebreide tentoonstelling over het koloniaal- en slavernijverleden.

Wit huiswerk, een site “bedoeld voor witte mensen die zich hun strijd tegen racisme willen verdiepen”.

Literatuur en non-fictie

Ralph Ellison – Invisible Man

Franz Fanon – Black Skin, White Masks

Reni Eddo-Lodge – Why I no longer talk to white people about race

De volgende vier schrijvers hebben een dusdanig uitgebreid oevre, dat ik niet één specifiek boek ga aanraden:

Maya Angelou

James Baldwin

Audre Lorde

Toni Morrisson

Documentaires

A Band Called Death. Hoe drie broers uit Detroit de punk uitvonden in de vroege jaren 70.

I am not your Negro. De James Baldwin documentaire.

Black Ballerina. “Black Ballerina tells the story of several black women from different generations who fell in love with ballet. Six decades ago, while pursuing their dreams, Joan Myers Brown, Delores Browne and Raven Wilkinson confronted racism, exclusion and unequal opportunity. Today, young dancers of color continue to face formidable challenges breaking into the overwhelmingly white world of ballet. Moving back and forth in time, this lyrical, character driven film shows how far we still have to go and stimulates a fresh discussion about race, inclusion and opportunity across all sectors of American society”.

Jimi Hendrix: Hear My Train A Comin’

BASQUIAT – RAGE TO RICHES

Father Figure: “Voor jonge zwarte homoseksuele mannen kan het moeilijk zijn een weg te vinden in deze wereld, zo ook voor Guilliano. Hij was niet zeker over zichzelf totdat hij voguing ontdekte: hij is zichzelf meer gaan accepteren. Wat betekent het om jong, zwart en gay te zijn in de hedendaagse maatschappij?”

Hidden Figures, speelfilm gebaseerd op het non-fictieboek “Hidden Figures: The American Dream and the Untold Story of the Black Women Who Helped Win the Space Race” van Margot Lee Shetterly.

Soulmates : documentaire over de Ladies of Soul.

Devil’s Pie: D’Angelo

Youtube

Brands are Doing This on Purpose: Snitchery legt uit dat het feit dat miljoenenbedrijven (vaak in de mode of cosmetica) racistische “ongelukjes” hebben, niet per ongeluk is. Ze doen het voor de aandacht die het genereert.

Who is allowed to be a victim? Ted Talk by “Travis Alabanza, a London-based performance artist, writer and general sh*t talker that uses poetry, words, soundscapes and performance to scream about their survival as a black, trans, gender non conforming person in the UK”.

What Missy Elliott did for Afrofuturism

Ballet Shoes Made For Brown-Skinned Ballerinas. De balletwereld is helaas nog steeds doordrongen van racisme, en er komt maar heel langzaam verandering in.

The lost neighborhood under New York’s Central Park. Before Central Park was built, a historically black community was destroyed.

Artikelen

Even voor de zekerheid: Why Reverse Racism Isn’t A Thing

Disco superstar Sylvester: Why his relevance still feels mighty real.

There’s No Such Thing as a Dangerous Neighborhood

A New Report Highlights the Shocking Racial Disparity Among L.A.’s Homeless Population

‘So flawed and problematic’: why the term ‘world music’ is dead

Disco Demolition: the night they tried to crush black music

The White Lies of Craft Culture

As a black teenager, I loved Morrissey. But heaven knows I’m miserable now. “I used to defend Morrissey against accusations of racism. Now I feel betrayed by his support for bigots like Tommy Robinson”. Als je jeugdheld een racist blijkt.

Op-Ed: Kareem Abdul-Jabbar: Don’t understand the protests? What you’re seeing is people pushed to the edge

Podcasts

Dipsaus , dé podcast door en voor vrouwen van kleur.

Can hip hop save ballet? “In the world of classical ballet, black dancers are conspicuous by their absence. Eric Underwood, a former soloist with The Royal Ballet, wants to understand what might be restricting their participation”.

Collegereeksen

African American History: From Emancipation to the Present. 25 colleges over Afro-Amerikaanse geschiedenis. Helemaal gratis!

Nederland & de slavernij Een hoorcollege over de Nederlandse rol in de Trans-Atlantische slavenhandel, te downloaden voor € 27,95.

3
2 Responses
  • Esther Donkers
    juni 3, 2020

    Wat fijn, dankjewel.
    Ik zou ook Er is geen daar daar willen aanraden, waarin duidelijk wordt hoe destructief de Amerikaanse samenleving is voor native Americans. En De ondergrondse spoorweg van Colson Whitehead.
    Ik heb hier ook een boekje liggen over de vernietiging van de gemeenschappen van de oorspronkelijke bewoners van Australië, buitengewoon stuitend. Daar heeft Bruce Chatwin ook treffend over geschreven.

    • LP
      juni 5, 2020

      Colson Whitehead, goede aanvulling! Voor de gruwelijke geschiedenis (die overigens tot de dag van vandaag voortduurt) van de Native Americans, de Aboriginals en de First Nations in Canada is in de reguliere media echt nauwelijks tot geen aandacht, echt een blamage. Ik moet me daar zelf ook echt uitgebreider in verdiepen.